dilluns, 20 de gener del 2020

CIGRONS EN POT DE VIDRE

L’escuma sospitosa dels pots de cigrons: això és el que has de fer quan te la trobis

 En esbandir els llegums en conserva apareix una escuma que ens fa dubtar; t’expliquem què és exactament

Segurament t’hi has trobat algun cop quan has obert un pot de cigrons o llenties en conserva: què és aquella escuma que acompanya els llegums a dins del pot? Segur que estan en bon estat? 

De fet, sembla ben bé que hagin afegit sabó de rentaplats al pot, perquè quan hi passes aigua de l’aixeta, a l’escorredor, surt l’escuma encara de manera més contundent.

Què és aquest líquid?
Què és exactament aquest líquid dels pots de cigrons, i per què genera escuma? El líquid dels pots de llegums està format per les substàncies que deixen anar els mateixos llegums: aigua, sal i algun additiu per mantenir el color del producte.
“Cada pot és com una petita olla de pressió. Al pot, s’hi afegeix aigua amb algun additiu per mantenir el color dels llegums, amb sal, i els llegums s’acaben de coure en el procés d’esterilització. Llavors s’acaba la cocció. Les proteïnes que té el líquid són les proteïnes que van deixant anar els llegums en el procés de cocció que és l’esterilització”, explicava al Versió RAC1 Beatriz Robles, dietista, nutricionista i tecnòloga alimentària. L’escuma hi és perquè els llegums tenen proteïnes, que fan que s’estabilitzin les bombolles: la reacció forma aquesta escuma.
 En un dels seus fils pedagògics de Twitter, Miguel Ángel Lurueña, llicenciat en ciència i tecnologia dels aliments i enginyer tècnic agrícola especialista en indústries alimentàries, més conegut com a Gominolas de Petróleo , explicava també que els cigrons porten uns compostos, anomenats saponines, que es comporten de manera semblant al sabó. Per això es diuen així.
 
 És perillós?
Aquest líquid amb escuma ens pot semblar estrany o fins i tot ens pot generar dubtes sobre si es pot consumir. La resposta és clara: es pot menjar i és absolutament segur. 
 Com explicava Robles, a més a més, “se la comença a valorar, se l’anomena aquafaba perquè té proteïnes, midó o alguns nutrients i, fins i tot, pot tenir usos tecnològics, com ara substituir l’ou en algunes receptes”, malgrat que té un gust força salat. De fet, en algunes receptes veganes es fa servir aquest líquid per substituir l’ou, sobretot en les postres.
La propera vegada que obris un pot de cigrons, ja no et farà angúnia l’escuma que en surti quan els rentis.


 https://www.rac1.cat/gastronomia/20200102/472671118725/escuma-cigrons-liquid-llenties-pots-conserva-perillosa-menjar-versio-rac1.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=elmon_gastronomia&fbclid=IwAR26YVRzKWf6c-JY9tBp6ILzt12UKNmEQ21ah6f3M_E3PcWIUt0Y-7mh04o

2 comentaris:

  1. Gràcies M. Carme!

    No ho sabia això, encara que sempre he menjat els llegums de pot de vidre amb seguretat.


    Gràcies, uyna cosa més a saber.

    ResponElimina