diumenge, 19 d’abril del 2020

CORONAVIRUS

PARLEM DEL CORONAVIRUS

 

En quina de les set fases emocionals del confinament ens trobem ara mateix?

 

Vivim una de les crisis més greus de la història recent: fa un mes que estem confinats a casa, a conseqüència de la pandèmia per coronavirus. Una crisi que comporta un gran impacte socioeconòmic, però també un desafiament emocional per l’estrès dels canvis de rutines i per haver de fer front a situacions excepcionals i nous reptes: la davallada dels ingressos, el teletreball, les preocupacions per la salut…
La consultora Ipsos a Espanya està monitorant des de fa unes setmanes els estats emocionals de la població a les seves llars. Ho fa amb una plataforma de consulta a més de 1.500 persones de l’estat. S’han establert unes fases emocionals a partir de les anàlisis que ha pogut fer en els últims mesos la seu d’aquesta consultora a la Xina, país pioner en el control de la pandèmia. 

FASES EMOCIONALS DURANT EL CONFINAMENT
Aquestes són les fases detectades en l’estat emocional, durant el confinament.
1- Incredulitat. Aquest primer moment està marcat per la confusió i la por provocats per una gran quantitat d’informació molt imprecisa i la proliferació de rumors de veracitat dubtosa.
2- Preparació. En aquesta fase és quan es comencen a canviar els plans, emmagatzemar subministraments i a fer front a la falta d’existència i escassetat de determinats productes.
3- Ajustament. És el moment en què es comença a adaptar realment el dia a dia a les noves restriccions i situacions noves segons van sorgint. S’elaboren les noves rutines.
 4- Aclimatació. En aquesta fase s’afermen les noves rutines i s’encaren els reptes diaris tant de l’avorriment o desídia com davant el contacte familiar forçat continu. Es comencen a descobrir aspectes positius de la nova situació a mesura que la gent explora noves activitats i interessos en els quals dedicar el temps.
5- Resistència. Augmenta la tensió amb el pas del temps davant les restriccions de moviment i una vida social limitada al màxim, alguna cosa que afecta directament en l’estat d’ànim i les relacions personals. Un estat que s’agreuja davant la incertesa sobre quant durarà aquest confinament.
 6- Alleujament. En aquesta etapa es comença a sentir alleujament i esperança davant la reobertura de negocis, ja que s’albira el final d’aquesta situació. La gent se sent feliç davant la possibilitat de reprendre la seva vida amb normalitat.
7- Temor. Després de l’alleujament assalten noves preocupacions sobre la seguretat laboral i financera després d’aquesta crisi, quan les conseqüències econòmiques comencen a ser evidents. 

A quina fase som ara? 5, resistència
L’Estat espanyol està passant diverses etapes alhora, amb la població dividida en tres fases majoritàriament. Segons l’última actualització setmanal d’Ipsos ens movem entre les etapes d’ajustament, aclimatació i resistència, i veuen que augmenten els ciutadans que ja se situen en les últimes fases d’alleujament i hi ha un salt destacable a la de temor. La principal tendència és la transició dels ciutadans cap a la fase de resistència, la fase 5, amb la majoria que ja hi estan instal·lats.
En aquesta etapa la incertesa és la protagonista, la tensió augmenta amb el temps amb la restricció del
 moviment i l’activitat social reduïda, i afecta l’estat d’ànim i les relacions. Lògicament, l’arribada de cada fase no és exacta sinó que depèn molt de cada individu, de la seva gestió emocional davant d’aquesta situació nova, però sí que es pot generalitzar veient on es troben emocionalment la majoria de les persones enquestades.


 https://www.rac1.cat/societat/20200417/48570256452/fases-emocionals-confinament-espanya-poblacio-ciutadans.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=elmon_societat&fbclid=IwAR1EWCoAA9iQDMzkUlGJ5ruv6XhATBlxbihX60Xk8MbgHjaZkuqr1pyTFxk

4 comentaris:

  1. No sé a quina etapa som ara, però potser la de l'avorriment, de tant sentir-ne a parlar...
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pot ser tens raò, però crec que ens en queda per molt.
      Petonets

      Elimina
  2. Gracias por este post del Coronavirus, hay que superar todas estas fases, la lucha sigue. Saludos desde El Blog de Boris Estebitan.

    ResponElimina
  3. Coronavirus... tot un aprenentatge per fer un nou món a travès d'una bona i forta catàrssis.

    Petónets.

    ResponElimina