dijous, 3 de juny del 2021

ELS PSEUDOCEREALS

Pseudocereals, el grup d'aliments on la reina es la quinoa.

L'arros, el blat, el moresc cedeixen ara el relleu a un altre grup d'aliments que ha arribat per ombrajar-los. Heu sentit parlar alguna vegada dels pseudocereals? Descubriu-los

Durant anys, el ceresals han constituít la base de qualsevol alimentació saludable i son un dels principals motors econòmics del planeta. I es que qualsevol paladar ben estant a gaudit alguna vegada d'un bon plat d'arròs, un bol d'avena, pa de blat integral o una ració de blat de moro a l'amanida. Tanmateix, amb el pas del temps, i tot i que el seu consum s'ha mantingut innalterable a les noves tendencies culinaries, els cereals sembla que han trobat per fi el seu predecessor. Heu sentit parlar dels pseudocereals?

Tal com ens indica el seu nom, aquest podrien considerar-se una copia de menor categoría que els cereals. Res mes lluny de la realitat. Una bona prova d'això es la reina dels pseudocereals: la quinoa. 


Aquesta va apareixa en el mercat occidental fa pocs anys i de seguida va ser considerada pels experts com un superaliment, motius no li falten. Pels que no ho sapiguen. La quinoa es una llavor rica en minerals, especialment ferro, hidrats de carboni complexes i vitamines C, E, B2 i àcid fólic. Tot i que la seva principal qualitat es l'elevada quantitat de proteïnes que porta, fins un 23% de la seva composició total.

Devant d'aquest valiós compendi de propietats, es imposible no plantejar-se si la resta de pseudocereals que hi ha al mercat son igual de beneficiosos. No obstant això, avans de plasmar les millors i mes populars varietats, es fonamental explicar en que consisteix aquest valiós sustent. Els pseudocereals son llavors i plantes de fulla ampla que no pertanyen a la familia dels cereals, pero de qui les  qualitats son similars o superiors a les seves. I es que algunes fonts apunten que tenen proteïnes de major qualitat, mes minerals i àcids saludables que els cereals. sense oblidar que no contenen gluten. Sota aquesta premissa, quins pseudocereals hem d'inclore en la nostra dieta?

AMARANT

Junt ambla quinoa, l'amarant es el pseudocereal per antonomassia. El seu cultiu es remonta mes de 7000 anys, siguent les cultures precolombines les responsables d'aixo. El motiu? Es ric en midó, proteines d'alta qualitat, fibra, minerals com el calci, el ferro i el magnesi, i vitamines A i C. Tot i aixi, segons diuen els experts. la seva millor qualitat es l'esqualene, un compost orgànic natural amb propietats anti càncer i que a mes tenen un fort poder antioxidant, prevé i millora els síntomes de l'arterioesclerosi i aporta oxigen a les cél·lules i les protegeix dels radicals lliures. Tampoc podem ignorar el seu contingut en lunasin, un pèptid que es de gran ajuda devant les malalties cardiovascuars.

Quan al seu ús a la cuina, l'amarant es pot utilitzar igual que un dels cereals estrella: l'arrós. Es a dir el podem incloure en els nostres guisats i amanides, encara que molts tambe l'utilitzan a l'hora d'esmorzar degut al seu gust torrat, ideal per combinar amb fruites, iogurt, o per elaborar tot tipus de dolços.

CHIA

La chia es tambe un dels pseudocereals mes presents en el mercat actual. Normalment s'ingereig cuita com ingredient per amanides, begudes, derivats làctics o tambe en productes de pastisseria. Tanmateix, el que la fa verdaderament importan son les seves qualitats nutricionals, entre les que destaquen una alta concentració d'àcids grasos Omega 3 i fibra. Una petita bomba de vitamines i minerals que ajuda a combatre les grases, augmenta l'energia i la resistencia, estabilitza els nivells de sucre en sang i afavoreix la regularitat intestinal.

KIWICHA

Aquest gran desconegut es un dels pseudocereals mes consumit al Perú, de on es nadiu, durant anys el kiwicha ha estat en perill d'extinció, pero gràcies al reconeixament de la NASA, que el considera cultiu CELLSS (Sistema Ecológic de Recolzament de Vida Controlat) i l'ha inclòs en el seu programa espacial, a aconseguit sobreviura i convertir-se en un dels aliments mes ben valorats. I no es per menys, doncs el kiwicha te un alt contingut d'aminoàcids, especialment en lisina que afavoreix el desenvolopament cerebral. Tambe aporta una bona dosi de ferro, fósfor i  calci, ideal pel manteniment de les dents, els ossos i la sang. A mes actua com a laxant i alleuge els dolors reumàtics i menstruals.

En aquest cas, per poder aprofitar totes les seves propietats nutricionals, es necessari consumir-lo cuit, pero igualment pot posar-se a tot  tipus de receptes. Aixi ho fan en països com Ecuador, Portugal o França, on triunfa entre els amants de la vida sana

BLAT SERRAÍ O FAJOL

Aquest pseudocereal es el rei de la proteína vegetal, gràcies a la seva alta aportació de vitamines-entre u 10% i un 13%- i la seva gran disponibilitat, es a dir, l'esser humà es capaç d'assimilar mes del 70% dels seus components. Procedent d'Asia, sent Xina i Russia els seus principals productors, el fajol ha vist com en els últims anys el número d'adeptes al seu consum ha pujat com l'escuma. Entre les seves propietats destaquen la fibra, els antioxidants i tots els aminoàcids essencials. Això fa que sigui molt beneficios per l'hipertensió, el colesterol, restrenyiment, l'ansietat o la diabetis, entre altres afeccions.

 A més, no hi ha cap problema en incloure'l a la cuina, doncs gaudeix d'una versatilitat inusitada. La seva farina es perfecta per fer pasta fresca, galetes, o pastels. Tambe es pot espolvorejar sobre les amanides o el iogurt del esmorzar, utilitzar-lo com a sustitut de l'arrós o com a germinat, una de les seves varietats més comuns


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada