diumenge, 24 d’octubre del 2021

DUES SOPES : SOPA D'ALL I SOPA DE CEBA

 


ARRIVA LA TARDOR I ENS BE DE GUST ALGUNA SOPA, AQUI US EN DEIXO DUES DE BEN SECILLES DE FER I  MOLT BONES

Sopa d’All

La sopa d’all, la gran protagonista dels sopars dels nostres avis, sobretot en  temps de guerra i postguerra, quan no tenien altres ingredients per fer un bon brou. Amb uns alls, una mica de pa i aigua tenien el sopar. Avui en dia perquè tingui una mica més de gust, substituïm l’aigua per un bon brou de verdures.

Ingredients:

  • Alls
  • Pa del dia anterior
  • Brou de verdures
  • Sal i oli d’oliva verge extra.
  • Preparació:

    En un cassó posem a bullir el brou de verdures amb una mica de sal. Mentre es fa, pelem, laminem els alls i els fregim en una paella amb una mica d’oli.

    Quan els alls comencin a enrossir-se, no deixem que es cremin, els afegim al brou.

    Servim ben calenta acompanyada de trossos de pa natural o torrat.




  • Sopa de ceba

  • Ingredients:

    • 1/2 quilo de cebes de Figueres
    • Un gra d’all
    • Dues cullerades de mantega
    • Dues cullerades d’oli d’oliva verge extra
    • Una cullerada de farina
    • Un litre de brou de verdures
    • Dues cullerades de vi de Porto
    • Quatre llesques de pa del dia abans
    • 100 grams de formatge ratllat, emmental o gruyère
    • Sal i pebre negre.
    • Preparació:

      En una paella posem la mantega i dues cullerades d’oli, quan estigui calent, afegim la ceba tallada en juliana i l’all tallat ben petit. Ho deixem fer a foc lent fins que la ceba estigui ben enrossida.

      Un cop la ceba està feta, espolsem una cullerada de farina pel damunt i deixem que es torri una mica, un minut aproximadament.

    • Afegim el vi de Porto, deixem reduir una mica, incorporem el brou, salpebrem i deixem coure uns 20 minuts a foc lent.

      Torrem una mica les llesques de pa i un cop feta la sopa la posem en bols o cassoletes individuals, que puguin anar al forn. Posem dues llesques de pa a cada bol, formatge ratllat pel damunt i ho fiquem al forn a gratinar perquè es fongui el formatge.

      Si voleu, a l’hora de coure es pot afegir una branca de farigola o romaní.

    • Cinc sopes de tardor, per fer front al fred. - M'agrada Catalunya (magradacatalunya.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada