divendres, 3 de desembre del 2021

EL SILENCI

 


EL SILENCI ES ESSENCIAL PER REGENERAR EL NOSTRA CERVELL

 Tinc 52 anys, sóc de París.Casat, tres fills. Sóc investigador de neurociencia a l'Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica de França. Sóc ecologista i d'esquerres, però considero que la flexibilitat es essencial per tot organisme viu, i el mateix passa amb el pensament. Sóc agnóstic.

EL DESAFIAMENT ÉS NO FER RÉS

Projectes, viatges, conferencies, tot va quedar anul·lat aquell mati de fa dos anys quan en Michel va despertar amb una paràlisi facial. Li van diagnosticar esgotament i li van prescriura repòs absolut. Va ser així com va descobrir els beneficis del silenci, que, un cop curat, va decidir investigar. El resultat es Cervell i silenci (Plataforme), a ón analitza valent-se de la neurociència els diferents tipus de silenci i les seves conseqüències en el nostre cos i cervell recurrent a investigacions recents:" Hi ha un silenci exterior, que es l'aussencia de soroll, i un silenci interior: aquells moments en que aconseguim reduir el soroll de fons dels nostres pensaments, els dos son essencials per la nostra salut", un llibre aclaridor que ofereix claus per viura en equilibri.

EL SILENCI REGENERA EL CERVELL

Al 2001, Marcus Raichle va demostrar que un cervell en repòs gasta tanta energia com a ple rendiment, i a aquesta activitat del cervell en repòs la va anomenar energía fosca.

PER QUÈ NO SABEM GAIRE SOBRE ELLA?

Així es, però sabem que aquest silenci al cervell li permet regenerar-se. Es essencial per la creativitat, la memòria i la construcció d'un mateix.

ENS CONSTRUÏM NO FENT RÉS?

Son moments d'ensonyació, activitat a la que dediquem la meitat del nostra temps. Quan en el nostra cervell reïna l'energía fosca viatgem en el temps, sentim sensacions molt viscudes associades al passat i al futur. I així es consolida l'identitad.

COM AFECTE EL SILENCI A LES NEURONES?

Fa que es reproduexin. Un estudi publicat en el 2013 van submergir en el  silenci a rates durant dues hores diaries  i van observar com es creava una quantitat major de cèl·lules noves en l'hipocamp. Sabem que amb dos minuts de silenci ni ha prou per disminuir la presió arterial i el ritme cardíac.

PERO EL SILENCI ABSOLUT NO EXISTEIX.

Cert,els nostres sorolls interns sempre hi són, per això he de recorrer als sorolls que s'ens posen be, com els de la naturaleza.

QUIN ES EL SEU EFECTE?

El murmuri del rierol, del vent, dels insectes o el cruixir de les branques produeixen un fenòmen sicològic, l'ASMR d'acord amb les seves sigles en anglès, que es tradueix com resposta sensorial meridiana autònoma.

EN QUE CONSISTEIX?

Es una sensació agradable de formigueig a la punte dels dits o escalfaris en el cuir cabellut, es com un estremiment musical, i s'associa a la secració de dopamina, l'hormona de la felicitat.

DESPRES D'ANYS D'ESTUDI, EL DOCTOR QUING LI AMB VA DIR EN LA CONTRA QUE PASSEIJAR PEL BOSC POTENCIA EL SISTEMA INMUNE.

 Disminueix l'hormona de l'estrès, redueix la tensió arterial i el sucre en sang, millora la salut cardiovascular i metabólica, la concentració i la memòria.

ÉS INCREÏBLE

Fins i tot sabem que despres d'una intervenció quirúrgica els pacients es recuperen millor, més ràpid i utilitzant meyns analgèssics si la seva habitació te vistes a un paissatje natural.

EL SILENCI TAMBE HA DE SER INTERIOR

Es necessari tanca els ulls i mirar cap l'interior, Tanca els ulls relantitza les ones cerebrals. Parpallejem no només per humidificar els ulls sino també perque el nostre cervell descansi.

CURIÓS.

De fet, segons varis estudis, si volem percebre millor les emocions d'algú, tanquem els ulls i concentrem-nos en la seva veu.

EL SILENCI AJUDA A COMBATRE LA TENDENCIA DE LA MENT ALS PENSAMENTS NEGATIUS?

 Ja cap científic qüestiona que la pràctica del silenci de la meditació, evita les cavilacions negatives. Pero aixó ho va dir Pascal: tota la desgracia dels homes be de no saber romandre en repós en una habitació.

LA CONCIENCIA EN LA RESPIRACIÓ ES UN CAMÍ CAP EL SILENCI

Sessions diarias de respiració profunda acaben per traduïr-se en una desaccelreció de la freqüencia cardíaca, disminució de la presió arterial, descens de la tassa de cortisol, i el sistema inmunitari es veu reforzat.

PER QUÈ?

En aquesta situació de calma i benestar el cor produeix un ritme especial capaç de sincronitzar altres sistemes fisiológics com les ones cerebrals, la presió sanguinea, la digestió i el sistema inmunitari. S'ha d'aprendre a parar-se i respirar

ENS COSTA MOLT.

En un experiment es va demanar als participants que estiguessin quinze minuts sensa fer rés, l'única posibilitat de distracció era donar-se descàrregues elèctriques voluntaries.

I HI VA HAVER QUI ES VA DONAR DESCARREGUES?

 El 67% dels homes i el 25% de les dones van preferir patir avans que esta tranquils en silenci.

QUE ENS PASSA?

Vivim en un món regit per l'economia de l'atenció: sugeriments, distraccions, bombardeix d'informació, continuas interrupcions en el treball... aixó provoca sobrecarrega cognitiva, esgota el cervell.

AMB QUINES CONSEQÜENCIES?

Quan la pressió es excesiva, el cervell es desconecta, es bloqueija, per aixó hi ha qui es queda en blanc devant d'un examen

EL SOROLL MATA.

Qualsevol petit soroll que notem dispara la secreció d'hormones que possen al cervell en estat d'alerta. El soroll auditiu te un efecte nefast sobre el sistema inmunològic i el sistema cardiovascular .

AIXÍ VIVIM.

Segons l'informe de l'Agencia Europea del Medi Ambient l'efecta del soroll mata a 10.000 persones l'any. s'ha demostrat una relació entre l'exposició al soroll, el descens del rendiment escolar i l'augment del risc de dislexia. El soroll es una greu agresió pel nostre rendiment cognitiu

“El silencio es esencial para regenerar nuestro cerebro” (lavanguardia.com)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada