Del fonoll, com del porc, s'aprofita tot. Les tiges i les fulles s'utilizen per aromatitzar, i amb els fruits i les llavors es fan licors i infusions medicinals, que afavoreixen la digestió. Però aquí ens fixarem sobretot en el bulb i en les seves aplicacions gastronòmiques. I és que aquesta hortalissa de marcat gust anisat, que reforça el sistema immunològic i estimula els sucs gàstrics, és ideal per fer-ne amanides i cremes o per acompanyar plats, especialment de peix.
Avui us deixo un parell de receptes de fonoll
Fonoll amb taronja i ají
Ingredients
- 2 bulbs de fonoll
- 300 ml de suc de taronja
- 150 ml de vi blanc
- 150 ml de brou de verdures
- uns brots d’anet fresc
- oli d’oliva verge extra
- sal
- pebre negre
- ají sec picat
Preparació
- Talleu el fonoll a làmines i marqueu-ho a la paella amb una cullerada d’oli.
- Afegiu-hi vi blanc i suc de taronja, i deixeu-ho reduir 4 min.
- Afegiu-hi el brou de verdures i deixeu que cogui 5 min, fins que quedi cuit però grenyal. Rectifiqueu-ho de sal i pebre.
- Emplateu el fonoll i tireu-hi la salsa per sobre. Acabeu-ho empolsant-hi l’ají i amb uns quants brots d’anet.
Crema de porros i fonoll
El porro pertany a la mateixa família botànica que l'all i la ceba. Segurament la seva aplicació culinària més cèlebre és la vichyssoise, que no deixa de ser una crema de porros amb llet i nata. El sabor delicat i lleugerament dolç d'aquesta hortalissa complementa amb molt encert el regust anisat i una mica picant del fonoll.
Ingredients
- 1 bulb de fonoll
- 2 porros
- 1 patata petita
- 750 ml de brou vegetal o aigua
- fulles de julivert
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
- pebre negre
-
Preparació
- Netegeu i talleu els porros a rodanxes petites. Feu el mateix amb el fonoll i la patata.
- En una cassola amb una mica d’oli, ofegueu els porros, 5 min. Afegiu-hi el fonoll i la patata. Tapeu-ho i deixeu-ho coure a foc suau un moment.
- Afegiu-hi el brou de verdures i deixeu-ho coure 15-20 min, a foc no gaire fort.
- Passeu-ho pel túrmix o la liquadora i serviu-ho, amb una mica de julivert picat i pebre negre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada