divendres, 18 de maig del 2018




EL POLS XINES






Comt tots sabem, el pols en la nostra medícina tradicional el podem trobar buscant a diferents parts del cos, però la medícina tradicional xinesa busca el pols relacionant-hi els òrgans del cos perquè cada òrgan té un pols adequat o inadequat, la seva òptica es molt gran, sempre té en compte els meridians, la sang i el Qi (enèrgia)
El xinesos fa 5.000 anys que diagnòstiquen amb aquest mètode tan plè de simbolisme.
Com podeu veure en la segona imatge, tenim tres polzes a cada canell de la mà...
Mà dreta...Runyó, melsa i pulmó...mingmen...estòmac...intestí gros.
Mà esquerra... runyó, fetxe i cor...bufeta...versícula biliar...intestí prim.
Es extraordinària aquesta manera de fer, ja que dona una visió molt més completa del nostre estat de salut. Per captar els polzes es fan servir els tres dits...index, cor i anular.
En medícina xinesa hi ha molts tipos de polzes en total 27, però començarem per enumerar els que mé es noten al posar la mà en el canell. Com podreu apreciar es fan servir els tres dits centrals, ells representen l'estat de cada òrgan.
De polsos ni hi ha de molts en medícina xinesa, però només en posaré uns quants perqué en tingueu una petita idea...
POLSOS:
Flotant... aquest tipus de pols se sent només posar els dits, no s'ha de presionar gens i es va suavitatzant a mida que presionem més fort i amb profunditat, a la vegada apareix de nou si deixem de presionar a nivell profund. Més present a l'estiu i tardor. Normalment persones primes.
Ondulant...les palpitacions són molt variables...
Profund... tenim poca enèrgia i si apart es fí, hi haurà una deficiència de sang. En aquest pols la presió ja ha de ser una mica més forta.
Ràpid...  calor interna, febre, nervis...més de 90 pulsacions per minut.
Lent...falta de força i voluntat... menys de 60 pulsacions per minut.
Dèbil...Dificultat en en tenir-ne percepció...
Tens.... Sensació d'ample i fort, es com si al presionar sentíssim cops com d'una corda tensa, la persona a qui se li pren el pols pot tenir i sentir forts dolors....
Cada pols trobat estarà relacionat sigui flotant, profund, lent o tens amb una òrgan determinat, però també a la vegada tots ells es poden i podràn  relacionar...
Hem dit que hi han 27 polsos...amb això us vull fer saber que si sumem el núm. 27 ens dona 9...el núm. 9 es un núm Mestre, això vol dir que si sempre tinguéssim tots aquests polsos equilibrats durant tota la nostra vida, no tindríem malalties i la nostra vida espiritual i peronal sería un màntra celestial, però de moment, encara ens toca treballar per gaudir d'aquest efecte!!!

Per altre banda la medícina xinesa no es fixa només amb els polsos, el que per ella es de vital importància es mirar i observar tota la persona a nivell global, per tan també es fixarà en:
Els seus gestos...
La manera de caminar...
La manera com es para...
La manera com stà asseguda a la cadira...
La manera com parlar...
La seva manera d'escoltar...
La manera com es mou...
El color de la seva cara, les seves mans, els seus ulls, les seves orelles, els seus peus...les seves ungles...la llengua....
Totas aquesta medícina es un gran univers de colors nítids...de fet es també tot un laberint...

De tot això i més encara n'hem d'aprendre molt nosaltres, no es així?

3 comentaris:

  1. Un escrit molt interessant, i com be dius n'hem d'aprendre molt encara. A mi em costa trobar-me el polç sempre, notar les diferencies que anomenes per mi es difícil.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Els xinesos són molt savis, un article molt interessant...Jo em prenc el pols amb tres dits de la mà esquerra sobre el canell dret! Quin feinada per equilibrar-los tots!
    Petonets, Olga i Carles.

    ResponElimina
  3. Trobar els polsos a nivell xinés és una feina de molta pràctica, no s'aconssegueix a la primera ni a la segona... a més en cada un d'ells ells també hi ha moltes diferències a distingir.
    De tota manera ara sabem que cada òrgan té un pols indicador...

    Gràcies a totes dues.
    Una abraçada.

    ResponElimina