diumenge, 4 d’abril del 2021

SABEM RENTAR-NOS LES MANS

 


Quatre errors que comets quan et rentes les mans (i que posen en risc la teva salut)

Si et rentes les mans amb moltes presses i sense parar-hi una mica d’atenció, segurament no ho fas bé
Segur que ho has sentit mil i un cops, o que ho has llegit a la sala d’espera del metge, entre els consells de salut més habituals: cal rentar-se les mans sovint per evitar contreure malalties contagioses. És un hàbit senzill, de menys d’un minut, que comporta grans beneficis.

A les mans hi ha milers de microbis, com ara bacteris, virus i fongs, que són imperceptibles per a l’ull humà i que es van recollint de l’entorn (a casa, a l’escola, a la feina, al jardí, d’animals de companyia, d’aliments, etc.). Rentar-se les mans sovint contribueix a eliminar-los i evitar que es propaguin i puguin causar malalties i infeccions.

Algunes malalties digestives, i també la grip i el refredat, es contagien per tocar superfícies contaminades, i després tocar-se els ulls, el nas o la boca. Aquí pots veure les explicacions del Canal Salut de la Generalitat.

Quan cal rentar-se les mans?

En quines situacions és més important rentar-se bé les mans?

- Abans de preparar o menjar qualsevol aliment

- Abans i després d’anar al lavabo

- Quan visitem un malalt

- Després de tocar un animal

- Després de jugar a l’aire lliure

- Després d’esternudar

- Després de tocar les barres del transport públic

- I, lògicament, sempre que notis que les tens brutes

Quins errors comets?

Però, segurament, moltes vegades et rentes les mans amb presses i de qualsevol manera, i no estàs eliminant els bacteris com cal.

ERROR 1: NO FAS SERVIR SABÓ

És un error, perquè el sabó facilita l’eliminació de la brutícia. Quan les mans estan contaminades però no hi ha brutícia visible, es pot fer la desinfecció amb preparats de base alcohòlica, com el que hi ha als passadissos dels hospitals. Aquests gels antisèptics eliminen encara més microorganismes que el sabó, però no s’han de fer habitualment a casa, cada cop que ens rentem les mans, només en casos especials o recomanats pel metge.

ERROR 2: TE LES FREGUES DE QUALSEVOL MANERA

No et rentes les mans com cal si no ho fas amb energia, i passant per tots els racons i angles. Has de rentar els canells, els laterals, entre els dits, al voltant de les ungles…

ERROR 3: LES POSES DOS SEGONS SOTA L’AIXETA

És un error dedicar-hi menys de 15 segons. És el temps recomanat per garantir que les mans queden desinfectades. Perquè els nens ho facin bé, una bona tècnica és ensenyar-los una cançó d’aquesta durada.

ERROR 4: NO TE LES EIXUGUES BÉ

Després d’esbandir-te les mans amb aigua tèbia, és important que te les eixuguis amb una tovallola neta. Per evitar problemes dermatològics, cal que sempre t’eixuguis bé les mans.

A més, les recomanacions de Salut diuen que si ets en un lavabo públic, per tirar l’aigua del vàter i per obrir la porta, cal que agafis un trosset petit de paper: l’estirador de la cisterna i el pom de la porta són llocs on s’acumulen molts gèrmens.




2 comentaris:

  1. Jo ja me les rentava molt sovint les mans, fins i tot abans del virus, però penso qe tens raó, segurament no ho faig tant bé com cal...
    Petonets M. Carme.

    ResponElimina
  2. Jo tambe me les he rentat sempre molt, però no tan ben fet com diuen que s'ha de fer
    Petonets

    ResponElimina