dimecres, 12 de gener del 2022

DEJUNI INTERMITENT

 


PER QUÈ EL DEJUNI INTERMITENT ES MÉS SÀ QUE UNA DIETA PER APRIMAR?

Una revisió d'estudis ha constatat que el dejuni intermitent, a més de provocar perdúa  de pés, afavoreix la salud metabólica. Amb el temps pot millorar els valors de la presió arterial, resistencia a l'insulina i fins i tot el colesterol.

Molts es pregunten si el popular dejuni intermitent es eficaç per aprimar-se. La resposta segons un nou estudi de l'Universitat de Illinois a Chicago, es que no nomès pot produír una pèrdua de pes clinicament significativa, sino que a més pot afavorir la salut metàbolica en persones que tenen obesitat. Es a dir, les persones que segueixen un dejuni intermitent aconsegueixen perdre la mateixa quantitat de pes i a mes poden millorar els seus valors de colesterol, presió arterial i inflamació.

QUIN TIPUS DE DEJUNI INTERMITENT MILLORA LA SALUT METABÓLICA?

L'anàlisi publicat e la Annual Review of Nutrition, va revisar més de 25 estudis d'investigació que involucran tres tipus de dejuni intermitent.

Dejuni a dias alterns. Aquest tipus de dejuni implica alternar un dia de menjar normal amb un dia en el que es consumeixen 500 calories en un àpat..

Dejuni 5:2. Aquest tipus de dejuni consisteix en menjar cinc dies i alternar-los amb dos dies de dejuni a la setmana.

Dejuni amb restricció de temps. Aquest dejuni limita l'alimentació a un número específic d'hores per dia ( Normalment de quatre a deu) sense restriccions de caloríes durant el periode d'alimentació.

La responsable de l'estudi "Beneficis cardiometàbolics del dejuni intermitent, Krista Varady, assegura que el seu anàlisi demostra que qualsevol tipus de dejuni intermitent te una repercusió positiva sobre la salut cardiometabòlica.

Les principals millores del dejuni intermitent en relació amb la salut metabòlica son:

Pèrdua de pès de lleu a moderada (del 1 al 8% del pes inicial, similar a la pèrdua produïda en dietes restrictives de caloríes).

Disminució de la presió arterial.

Millora de la resistencia a l'insulina.

En ocasions disminueix el colesterol i els triglicèrids.

Millor regulació de la gana.

Beneficis sobre la microbiota intestinal.

Segons aquesta nova revisió d'estudis, les persones que de dejunen en dies alterns poden perdre del 3 al 8% del pes corporal durant de 3 a 8 setmanes amb resultats màxims a 12 setmanes. Les dades demostren que la pèrdua de pès obtinguda tant en el dejuni a dies alterns com en el dejuni 5:2 es similar a la obtinguda amb les dietes de restricció calòrica tradicionals ( Un promig de un 7% de pèrdua de pes en un any).

El curiós de l'estudi es que va demostrar que els que menjen a dies alterns no fan farts ni mengen mes durant els dies d'ingesta d'alimentació.

Segons els responsables de l'estudi, l'èxit del dejuni intermitent es que aconsegueix " enganyar al cos" perque mengi una mica menys.

AVANS DE PRACTICAR EL DEJUNI INTERMITENT

El dejuni esta contraindicat en persones que tenen un IMC Baix, pateixe diabetis 1, insuficiencia hepàtica o renal.

A mès, segons Krista Varady, profesora de nutrició en la facultat de ciencies aplicades de la salut de la UIC i autora de l'estudi, hi ha diversos altres grups de població que no han de practicar el dejuni:

Dones embarassades o en periode de lactancia.

Nens menors de 12 anys.

Persones amb antecedents de trastorns alimentaris.

Persones amb un index de massa corporal, o IMC baix.

Treballadors per torns.

Persones que necessiten prendre medicació amb aliments en horaris reglamentats.

Les persones que poden practicar el dejuni, segons l'autora de l'estudi, hauràn a mes de tenir amb compte aquestes que poden apareixa afectes secundaris com marejos, mals de cap i estrenyiment durant les dues primeres setmanes de dejuni. Per alleujar els sintomes.

Es aconsellable beure mes aigua per evitar la deshidratació durant aquest temps.

Augmentar l'ingesta de fibra ajuda a aliviar l'estrenyiment.

No es recomana l'alcohol ni el cafè en els dies de dejuni.

¿Por qué el ayuno intermitente es más saludable que una dieta para adelgazar? (cuerpomente.com)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada