BLANCA COMO LA NIEVE,
SUBE SIN ESCALERA,
SE CORTA SIN LA TIJERA,
Y HACE CORRER A LA COCINERA
LA LLET: La llet es un líquid blanc, d'origen animal, que molts humans consumim diariament.
La mes utilitzada és la de vaca, però també n'hi ha de cabra, ovella, burra, euga, camell, iac, búfal, ren i ant. Segons la part del mon on visquis, el consum és d'una o l'altra. També els mamífers marins com la balena o la foca en tenen de ben bona, amb més nutrients que la dels animals terrestres.
La llet no només la podem consumir líquida, tal com surt del animal, si no que d'ella s'en fan moltes coses: iogurts, formatges, nata, mantega, etc. És molt utilitzada també a la cuina.
Fa molts anys que la llet és consumida pels humans, recomanada pels metges pel seu contingut en calci i per tant, bona pels òssos. Tot i així en els últims anys han sortit molts detractors. Persones que consideren que no és necessaria la llet en l'edat adulta i que el calci es pot aconseguir en altres productes (vegans, alguns vegeterians, etc.). Hi ha persones que amb els anys han fet intolerància a la lactosa.
A part de veure la llet directament de la mamella de la vaca o la burra com feia la meva mare. La primera llet que jo vaig conèixer, era la presentada com llet condensada ja que on jo vivia, no teníem vaques a prop i la llet després de ser munyida s'ha de bullir i consumir amb rapidesa, encara que avui en dia amb les neveres es pot conservar uns 4 dies.
1- Llet acabada de munyir. Fins ara prohibida. Diuen que es tornarà a permetre la seva venda directa de la vaqueria a l'usuari.
2- Llet sencera amb un contingut de greix d'un 3,2%
3- Llet semi amb un contingut de greix de un 1,5 a 1,8%
4- Llet descremada amb un contingut de greix d'un 0,3%
5- Llet saboritzada és la llet ensucrada o edulcorada a la que s'hi afeigeixen sabors
6- Llet en pols o liofilitzada se li extreu el 95% d'aigua amb un procés d'atomització i evaporació, per consumirla només cal afegir-hi aigua
7- Llet condensada, evaporada o concentrada, s'en treu una part d'aigua, es presenta d'una forma espessa i pot portar sucre o no.
8- Llet sensa lactosa, per les persones que tenen intolerància
9- Enriquides son preprats làctics als que s'hi afegeixen productes com vitamines, calci, Omega 3 o fòsfor.
10- Llet fermentada, aconsegueix el seu sabor àcid per fermentació bacteriana. No té lactosa
A causa de les intoleràncies i a diferents dietes que prescindeixen de la llet com a font d'alimentació, han sortit al mercat una sèrie de begudes vegetals, la majoria obtingudes dels cereals. En tenim de molts tipus i tenen les propietats del vegetal del qual estan fetes,però no en la mateixa quantitat.
LLET DE SOJA, LLET DE CIVADA, LLET DE COCO, LLET D'AMETLLES, LLET D'ARRÒS, LLET DE QUINOA, LLET D'ESPELTA, D'ESCAIOLA (ALPISTE), DE NOUS, D'AVELLANES, ETC.
Si teniu temps i paciència aquestes "llets" es poden preparar a casa i son més naturals, però es guarden menys temps.
Per si us animeu, us deixo la recepta de la llet de sèsam:
Necessitem:
1 tassa de sèsam beig o negre (el negre té mès calci)
3 o 4 tasses d'aigua.
Preparació:
- Deixem el sèsam en aigua de 8 a 12 hores
- Llencem l'aigua i deixem nomès les llavors de sèsam hidratades
- Posem las llavors a la batedora junt amb l'aigua, ho batem i ho passem pel colador
- Ja la tenim llesta
- Ara toca guardar-la a la nevera i consumir en 24 hores
- Hi podem posar mel, estevia, el que volguem per endolcir.
Tens raó darrerament sembla que no aconsellen veure tanta llet als adults...La meva mare se la bevia acabada de munyir de la cabra...I jo també vaig fer-me gran a base de llet condensada, l'altre no se m'ha posat mai bé i suposo que sóc intolerant a la lactosa, però com que abans això no es sabia!
ResponEliminaBon vespre, M. Carme.
Grans curiosotats de la llet...
ResponEliminaProvaré la de sesam.
No sòc massa partidària de la llet de vaca, m'agraden més els altres tipus de beguda que en diuen llet, sense ser llet.
Gràcies.
Molt interessant tota la informació que ens dones.
ResponEliminaJo recordo que quant era petita i vivia a Barcelona anava a la vacaría amb la lletera a buscar la llet acabada de munyir.Encara recordo l'olor que es sentia al entrar-hi.
A mi sempre m'ha agradat la llet però degut a que soc propensa a tenir el colesterol alt, em van recomanar que la prengués descremada. Però ja no era el mateix, per tant em vaig passar a la llet de soja que també m'agrada hi a mes de portar molt calci (com ens explicat molt be tu) també te un bon contingut de proteïnes que em van molt be, doncs jo soc vegetariana.
Normalment jo em faig paté de sèsam i com que en tinc a casa, probaré de fer-me'n un got amb la recepta que ens dones.Segur que deu ser molt bo!
Gracies M. Carme
Una abraçada
Criada a leche de vaca, luego de haber tomado la materna
ResponEliminaMis hijos tambien y mis nietos no podian ser menos
Los modernismos hacen que se la deje de lado
Cariños
Moltes gràcies per la vostra fidelitat i els vostres comentaris, sensa ells no seria el mateix.
ResponEliminaUna abraçada