diumenge, 10 de novembre del 2019

L'AIGUA QUE BEBEM

 

Hem analitzat 76 aigües embotellades i només una iguala en qualitat a l'aigua de l'aixeta.

Espanya es un dels 10 països que mes aigua mineral ambotellada beu del món. Es coneguda com "l'or blau" pel seu preu, peró, estan els seus anàlisis químics a l'altura?

Espanya esta entre el 5 països europeus i 10 en el món on mes aigua embotellada es beu:126 litres per persona i any. Som un dels païsoson el debatentre les virtuts del aigua mineral de ampolla i la de l'aixeta es mes recurrent. En quan a preu, no hi ha discusió:pel que costa un litre d'aigua embotellada podem pagar mes de 1300 litres d'aigua corrent.

 Comparar l'ampolla amb l'aigua de l'aixeta no te massa mèrit a nivell económic, molts han escrit ja sobre aixo, peróCom es comparan a un nivell analític o químic? Segons l'últim informe tècnic" Calitat de l'aigua de consum humà a Espanya", realitzat pel Ministeri de Sanitat, l'aigua de l'aixeta te, de mitjana, uns valots de 52,79 mg/L de calç, 44,08 mg/L de sodi, 17,72 mg/L de magnesi, 159,31 mg/L de bicarbonat i un promig de residu sec de 324,83mg/L.

Un altre aspecte interessant es com es comparan entre elles les aiguas embotellades espanyoles. Per ejemple, quina de les dotzenes de marcas comercials reconegudes oficialment per l'Agencia Espanyola  de Consum, Seguritat Alimentaria i Nutrició ( Aecosan) es mes recomenable per un pacient hipertens o per un altre amb problemes renals?

Tranquils, perque encara que els anàlisis químics del líquid element amaguint secrets mes enllà de la mineralització débil, allà on les autoritats no arriben, ens hi apropem nosaltres.

 



Calci
Tots els elements que conté un litre d'aigua poden resultar mes o menys beneficiosos en funció de les necesitats de la persona, sempre i quan es mantingui dins d'uns límits raonables. Per exemple, les aigües amb un contingut de calci superior a 150 miligrams per litre  es recomanen a aquelles persones que tenen problemes ossis o vulguin prevenir l'osteoporosi. En el sector d'aigües embotellades, cap arriba a aquets nivells, però les dues em més contingut de calci son la soriana Monte Pinos (93,8 mg/L en el seu brollador) i l'aragonesa Fontecabras (92,3 mg/L).

Sodi
En quan al sodi, aquest element químic està molt associat amb la retenció de líquids, per la qual cosa els que vulguin disfrutar dels efectes diurètics d'aquestes aigües els hi recomenem les que tinguin menys de 20 mg/L de sodi.
Entre les aigúes comercials que es distribueixen al nostra país el ventall pel que fa al sodi es molt ampli. La madrilenya Agua del Rosal, el seu brollador esta a la Sierra de Gredos, supera la mitjana nacional amb 49,4 mg/L, i a l'altre extrem trobem marcas com la conquense Fuente Liviana ( 0,8mg/L de sodi) o Veri, aigua del Pirineu que registra en la seva etiqueta menys de mig miligram per litre.


Magnesi
El magnesi esta molt relacionat amb el calci i es positiu per remineralitzar tan ossos com dents. En aquest sentit, es recomana una quantitat de mes de 50 mg/L d'aquesta substancia. Tambe afavoreix la salut dels ronyons i ajuda a equilibrar el PH.
Les úniques marques camercials que s'apropen a aquesta xifre son Sierra Cazorla, una aigua que atesora una quantitat de 48,5mg/L de magnesi, i a molt curta distancia Fuente Pinar, amb 43,4 mg/L, igualment ubicada a Villanueva del Arzobispo, Jaèn. Queda clar que la composició geológica de la anomenada Sierre del Agua  afavoreix la presencia de quantitats altes d'aquest mineral en l'aigua de font.

Bicarbonat
El bicarbonat pot ser un arma de doble tall quan es refereix a la salud. Quan arriva a valors superiors a 600mg/L resulta beneficios pel sistema digestiu (no en va, porta dècades emprant-se com antiàcid), però quantitats tan altes poden ajudar a formar càlculs al ronyó. Cap de les aigües minerals que es distribuexen als restaurants i botigues arriben a aquest nivell de bicarbonat, encara que algunes superen ampliament la mitja de 324 mg/L del aigua de l'aixeta d'Espanya. L'anteriorment anomenada Fuente Pinar arriba als 372mg/L i la de Màlaga, Agua de Mijas, als 335.A l'altre banda de la taula, aigües com la de Càceres, Sierra Fría, la de Segovia, Bezoya o la de Badajoz Fondetal  vajen totes de 10 miligrams per litre.

Residu sec
 Tot i que el terme "residu" pot sonar a quelcom nociu, no es aixi. Es simplement la quantitat de materia que queda després de l'evaporació, i sol ser en la seva majoria sals minerals. De nou, el límit de 50 mg/L marca la categoría comercial de "mineralització dèbil", especialment recomenable pels paciens amb afecció als ronyons.
Entre les marcas comercials, L'aigua de Badajoz; Fondetal( 23 mg/L), Bezoya ( 26mg/L), la de Cantàbria, Solares ( 29 mg/L) o la de León Teleno (31 mg/L) son les que menys residu sec tenen. Si, per altre banda vosté no té problemes de salut i vol vitaminar-se i minaralitzar-se, les de mes residu sec son les ja citades aigües de la Sierra de Cazorla.

Quina s'assembla mes a l'aigua de l'aixeta?
La confrontació dels anàlisi químics de totes aquestes aigües comercials permet resoldre un dubte que segur tenen molts dels nostres lectors: Quina aigua comercial s'assembla mes a l'aigua de l'aixeta en els seus valors analítics? O, dit d'un altra manera, com puc consumir un aigua semblant a la que surt a la meva cuina peró molt mes cara?
La resposta esta en un aigua que brolla de la deu Angosto, en Caudete, Albacete i que en el passat empreses com DIA van convertir el la seva marca blanca d'aigua mineral. En l'actualitat cap de les marques reconegudes per Aecosan empren líquid d'aquest brollador, els seus nivells de calci, sodi o magnesi fan de la seva aigua pràcticament un calc de la mitjana de l'aigua de l'aixeta espanyola i, per tant, un aigua de culte.
A poca distancia d'aquesta trobem Fonteforte, molt semblant a l'anterior - i per tant l'aigua promig -,excepte per una carecterística que l'invalida com a aigua de l'aixeta: es aigua amb gas. 



 https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2017-10-20/analisis-aguas-minerales-solo-una-mejor-grifo_1463777/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=ECDiarioManual&fbclid=IwAR11m8E7xQp5iMCbyVCTbSbH4N1bKlRZcctAqwv3Y47nUeMECMFWVhy0pgo
 

2 comentaris:

  1. Mare meva quin embolic d'aigües, potser ens ofegarem, he, he...Suposo que cada aigua va bé per diferents coses; jo fa molts anys que compro Font Vella, per costum més que res i pel sabor, la de l'aixeta aquí no té bon gust!
    Bon vespre.

    ResponElimina
  2. Cal saber discernir quina aigua es la millor.
    Nosaltres la bebem de l'aixta perquè te bon gust.

    Un artícle molt interesant per saber una mica més.

    Una Abraçada.

    ResponElimina