
diumenge, 30 de gener del 2022
AMANIDA DE CIGRONS
dilluns, 24 de gener del 2022
DE DOLENT A SUPER BO: L'OU
L'OU: per què es un superaliment que ajuda a aprimar-se i quants s'en poden menjar al dia
dimecres, 12 de gener del 2022
DEJUNI INTERMITENT
PER QUÈ EL DEJUNI INTERMITENT ES MÉS SÀ QUE UNA DIETA PER APRIMAR?
Una revisió d'estudis ha constatat que el dejuni intermitent, a més de provocar perdúa de pés, afavoreix la salud metabólica. Amb el temps pot millorar els valors de la presió arterial, resistencia a l'insulina i fins i tot el colesterol.
Molts es pregunten si el popular dejuni intermitent es eficaç per aprimar-se. La resposta segons un nou estudi de l'Universitat de Illinois a Chicago, es que no nomès pot produír una pèrdua de pes clinicament significativa, sino que a més pot afavorir la salut metàbolica en persones que tenen obesitat. Es a dir, les persones que segueixen un dejuni intermitent aconsegueixen perdre la mateixa quantitat de pes i a mes poden millorar els seus valors de colesterol, presió arterial i inflamació.
QUIN TIPUS DE DEJUNI INTERMITENT MILLORA LA SALUT METABÓLICA?
L'anàlisi publicat e la Annual Review of Nutrition, va revisar més de 25 estudis d'investigació que involucran tres tipus de dejuni intermitent.
Dejuni a dias alterns. Aquest tipus de dejuni implica alternar un dia de menjar normal amb un dia en el que es consumeixen 500 calories en un àpat..
Dejuni 5:2. Aquest tipus de dejuni consisteix en menjar cinc dies i alternar-los amb dos dies de dejuni a la setmana.
Dejuni amb restricció de temps. Aquest dejuni limita l'alimentació a un número específic d'hores per dia ( Normalment de quatre a deu) sense restriccions de caloríes durant el periode d'alimentació.
La responsable de l'estudi "Beneficis cardiometàbolics del dejuni intermitent, Krista Varady, assegura que el seu anàlisi demostra que qualsevol tipus de dejuni intermitent te una repercusió positiva sobre la salut cardiometabòlica.
Les principals millores del dejuni intermitent en relació amb la salut metabòlica son:
Pèrdua de pès de lleu a moderada (del 1 al 8% del pes inicial, similar a la pèrdua produïda en dietes restrictives de caloríes).
Disminució de la presió arterial.
Millora de la resistencia a l'insulina.
En ocasions disminueix el colesterol i els triglicèrids.
Millor regulació de la gana.
Beneficis sobre la microbiota intestinal.
Segons aquesta nova revisió d'estudis, les persones que de dejunen en dies alterns poden perdre del 3 al 8% del pes corporal durant de 3 a 8 setmanes amb resultats màxims a 12 setmanes. Les dades demostren que la pèrdua de pès obtinguda tant en el dejuni a dies alterns com en el dejuni 5:2 es similar a la obtinguda amb les dietes de restricció calòrica tradicionals ( Un promig de un 7% de pèrdua de pes en un any).
El curiós de l'estudi es que va demostrar que els que menjen a dies alterns no fan farts ni mengen mes durant els dies d'ingesta d'alimentació.
Segons els responsables de l'estudi, l'èxit del dejuni intermitent es que aconsegueix " enganyar al cos" perque mengi una mica menys.
AVANS DE PRACTICAR EL DEJUNI INTERMITENT
El dejuni esta contraindicat en persones que tenen un IMC Baix, pateixe diabetis 1, insuficiencia hepàtica o renal.
A mès, segons Krista Varady, profesora de nutrició en la facultat de ciencies aplicades de la salut de la UIC i autora de l'estudi, hi ha diversos altres grups de població que no han de practicar el dejuni:
Dones embarassades o en periode de lactancia.
Nens menors de 12 anys.
Persones amb antecedents de trastorns alimentaris.
Persones amb un index de massa corporal, o IMC baix.
Treballadors per torns.
Persones que necessiten prendre medicació amb aliments en horaris reglamentats.
Les persones que poden practicar el dejuni, segons l'autora de l'estudi, hauràn a mes de tenir amb compte aquestes que poden apareixa afectes secundaris com marejos, mals de cap i estrenyiment durant les dues primeres setmanes de dejuni. Per alleujar els sintomes.
Es aconsellable beure mes aigua per evitar la deshidratació durant aquest temps.
Augmentar l'ingesta de fibra ajuda a aliviar l'estrenyiment.
No es recomana l'alcohol ni el cafè en els dies de dejuni.
¿Por qué el ayuno intermitente es más saludable que una dieta para adelgazar? (cuerpomente.com)
diumenge, 2 de gener del 2022
ENFORTIR EL SISTEMA INMUNITARI
COM PODEM ENFORTIR EL NOSTRE SISTEMA INMUNITARI?
D'això ja n'hem parlat altres vegades, pero penso que no be malament recordar-ho un altre cop.
Quan arrien els canvis d'estació i baixen les temperetures, comença a preocupar-nos mes que mai el bon estat de les nostres defenses per poder fer frontals refredats i grips tan freqüents a la tardor i hivern. I ara a més amb el coronavirus. Per aió intenterem respondra a una preguntaque segur que molts us feu en aquesta època del any: com podem enfortir el nostre sistema inmunitari?...Si es que podem.
La funció que cumpleixen els glóbuls blancs
Com segur que hauràs escoltat alguna vegada, els glóbuls blancs exerceixen un paper fonamental en la defensa del nostre organisme enfront de les infeccions. Aquestes cèl·luleslocalitzan els gérmens i els atacan de diferents maneres: a vegades els fagociten, es a dir s'els mengen, i d'altres produeixen anticosos que acaben amb ells. Doncs llavors segur que per lógica penses que per enfortir el sistema inmunitari com més glóbuls blancs tinguem serà millor, no?.
Doncs no es exactament així, hem de tenir el nombre necessari, ni de mes ni per soposat de menys. De fet un adult sà produeix una mitjana de 100.000millons de glóbuls blancs, al día!. Quan agafem una infecció ja sigui per un virus o una bacteria, o fins i tot n'agafem varies relativament seguides això no significa necessariament que estiguem baixos de glóbuls blancs. De fet passa al revés ja que el nostra cos augmenta puntualment el seu nombre per parar en la messura possible l'acció d'aquests gèrmens.
Podem prendre quelcom per enfortir el nostra sistema inmunitari?
La vitamina D es fonemental en el correcta funcionament del nostre sistema inmune. Això no significa que hem de prendre suplements, només esta justificat quan tinguem algún dèficit molt important i ens ho recepti el nostre metge. En qualsévol cas, si et preocupen els teus nivells de vitamina D recorda que la font principal per obtenir-la es l'exposició solar: es suficient amb uns 10 o 15 minuts diaris i això si intenta evitar les hores centrals del día que es quant la llum solar es mes intensa i pot resultar perjudicialper la nostra pell.
Amb la vitamina C passa el mateix, si et vols assegurar de mantenir els nivells desitjables el millor que pots fer es seguir una dieta rica en fruites i verdures, res de sucs ni suplements.Tampoc son de gran ajuda alguns remeis naturals com l'all,la gingebre o el té. Poden ser interessants per altres coses però no els prenguisque son la millor opció per ajudar a les nostres defenses.
El que si podem fer
Per tant, no hi ha superalments ni suplements miraculososque ens ajudin en aquest sentit, però si que hi ha coses que podem fer. La Universitat de Harvard ha conclós que millorar els nostres hàbits de vida poden ajudar a enfortirel sistema inmunitari i per aconseguir-ho ens proposar seguir aquests cinc consells:
Cuidar la nostra alimentació. Hem de prendre al voltant de 1/5 kilo de fruites i verdures, repartit en cinc racions, cada día.
Controlar el nostra pes. Quants mes quilos tinguem, més difícil li posem a les nostres defenses.
Cura amb els tòxics! L'alcohol i el tabacson perjudicialsper el nostra sistemaa inmunitari, cap quantitat es 100% segura. I per suposat com mès en prenguem, pitjor.
Descans. Hem de descansar, dormir un número suficient d'horesper recuperar-nosde la nostra activitat diaria i alliberar-nos del estrès.
Ejercici físic. Per últim i no menys important, recorda que practicar al voltant de 45-60minuts diaris d'esportes una gran manera d'enfortir el sistema inmunitari.