divendres, 29 d’abril del 2016

ELS SUCRES

De sucres n'hi ha de molts tipus: blanc, morè integral, de coco, de panela, etc. Intentarem analitzar-los una mica.
Primer de tot hem de saber que la OMS recomana no ingerir una quantitat de sucre superior al 10% de les calories diaries, tan en adults com en nens. Així, per una dieta de 2000 calories serien uns 50grams, l'equivalent a unes 12 culleretes de cafè. Encara que l'ideal per aportar beneficis a la salut seria que quedés per sota del 5% (6 culleretes, 25 grams).
Hem de pensar també que avui en dia hi ha moltes coses que porten sucre i no son dolços, exemple: conserves, precuinats, sucs, refrescs i un llarg etc. És aconsellable llegir les etiquetes dels productes.

Comencem pel sucre blanc:

SUCRE DOLÇ VERÍ, pel que sembla aquest producte blanc i dolç que trobem tan llaminer és la més dolenta de totes les opcions endolçants. Al ser refinat totes les seves calories son buides (400 calories els 100grams), surt de la canya de sucre i de la remolatxa sucrera.
Debilita el sistema inmunològic durant 6 hores després de la seva ingesta, i té un índex glicèmic de 68 el més alt de tots.
SUCRE DE CANYA. Prové com el seu nom indica de la canya de sucre, de la cristalització del seu suc. Pot ser refinat o integral. L'integral porta vitamines i minerals (vitamines del grup B, potasi, calci, sodi, magnesi) i té força calories, unes 390 els 100 grams.
Hem de mirar de comprar-lo en llocs de confiança, perquè de vegades ens donen gat per llebre, és a dir tenyeixen el sucre blanc i ens el venen per integral.
MEL. Com tots ja sabem la produeixen les abelles, té 322 calories els 100 grams. Un índex glicèmic de 75. És una font d'antioxidants, àcids naturals, minerals, vitamines,  aminoàcids, enzims, etc. Evita la pèrdua de calç, cosa que el sucre no fa, i té poders curatius: antisèptic, fortificant, calmant, laxant, diurètic i bactericida.


MELASSA o mel de canya. S'obté de la canya de sucre, té la textura de la mel d'abella. Com més fosca  més gust (semblant a la regalessia) i nutrients té. És rica en ferro, hidrats de carboni, vitamines i minerals. La seva càrrega glicèmica és de 55 i les seves calories 32 per cullerada.
Com cap d'els altres endolçants abans esmentats no és apte per a diabètics.

PANELA. Aliment sà amb menys calories buides. Suc de canya que se sotmet a un procés de secat abans de passar per un procés de purificació on es converteix en sucre integral.
Ens aporta vitamines, minerals, hidrats de carboni, proteines... És 100% natural. Té un índex glicèmic de 65, i les seves calories de 310-350. Podem dir que és el verdader sucre de canya integral

SUCRE DE COCO, l'estrella dels sucres. És un producte derivat de la saba de la flor de coco  (Coco Nucifera) que s'ha escalfat per evaporar l'aigua. És el que més nutrients té de tots els endolçants considerats "saludables". Amb un índex glicèmic de 35 o menys és el més baix de tots els endolçants. Per tant, és apte per a diabètics. Calories 375 per 100 grams. És ric en antioxidants, en vitamines del grup B, en potassi, en ferro i en zinc. Pot servir per cuinar. El fet que sigui una molt bona opció no vol dir que en poguem prendre a totes hores.

*Un índex glicèmic per sota de 55 és baix; per sobre, alt.
*Les calories buides són aquelles que ens aporten bàsicament energia (calories) i una quantitat nul·la o menyspreable de nutrients necessaris (vitamines, minerals, etc.). 

En una propera entrada parlarem dels anomenats edulcorants aptes per a diabètics i per a persones amb dietes de poques calories.

8 comentaris:

  1. Veig que ens podem endolcir de moltes maneres...No entenc gaire aquesta mena de rebuig al sucre blanc, ja que tota la vida n'hem menjat i la humanitat segueix campant...La mel, quina gran cosa!
    Petonets, dolços.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola M. Roser, jo tampoc crec que el sucre blanc sigui tan dolent. El que si crec es que avui dia que tot porta sucre en fem un abus i llavors si es dolent. Jo soc de las que van crèixer amb el pa amb oli i sucre o pa amb vi i sucre, però llavors cremavem més calories.
      Una abraçada

      Elimina
  2. Muy interesante y positivo lo que nos regalas
    Yo yoma stevia
    Cariños y buen fin de semana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Abuela Ciber, bienvenida a este blog. De la estevia voy ha hablar en la próxima entrada.
      Un abrazo

      Elimina
  3. Molt interessant tota la informació que ens doneu per mantenir una bona salut !

    Jo soc llaminera de mena hi m'ha costat bastant de mesurar el dolç, abans consumia sucre roig però d'un anys cap aquí només prenc mel totalment natural i acabada de treure del rusc de les abelles y això per mi és un privilegi !!!

    Per altre part segons diuen els metges, s'ha de anar amb molt de compte a menjar dolços quant es te el colesterol massa alt, perquè si no es fa exercici i no es cremen les calories que dona el sucre es transformen en greixos, augmentant el colesterol dolent.

    Gracies de nou
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta. Tens molta sort en trobar la mel tan natural.
      Les calories vinguin d'on vinguin sempre ens porten de corcó.
      Una abraçada

      Elimina
  4. ¡Bravo por esta entrada, preciosa mía! Es la pura verdad todo lo que dice, lo que sea refinado todo es un veneno, y no es que no mate! Sino que tenemos menos calidad de vida con mil padecimientos.

    Mil bendiciones te dejo, junto a mi gratitud y estima.
    Estoy un poco pachucha y, descanso por un tiempo pero me gusta leeros y voy poco a poco cuando tengo un momento.

    Un besito y se feliz.

    ResponElimina
  5. Grácias Marina, bienvenida al blog. Me alegra te guste la entrada y espero que las nuevas publicaciones tambien te sirvan de ayuda. Espero que te mejores pronto, la salut es lo mas importante.

    Un abrazo

    ResponElimina