dissabte, 27 de maig del 2017

PARLEM DE LA SAL? (II)

 CHOT EL JERID - llac salat gairebé sec de Tunisia

Després de la bona explicació que ens va fer l'Olga sobre el problema de la sal, parlaré una mica sobre els diferents tipus de sal.
A una publicació vaig llegir més o menys aquest titular: la sal comuna mata, la sal marina dóna vida. Jo no sóc tant extrema, així que a veure que trobo per explicar-vos-ho.

 Fotografia de les mines de sal gema de Cardona

Sal comuna o de taula: la trobem a les mines terrestres de sal gema. És 100% sodi i passa per un procés en el que són eliminats el magnesi i altres minerals. Per altra banda, se li afeigeix iodur de potassi, quasi sempre a nivells tóxics. També se li afeigeix dextrosa com estabilitzador, i un agent blanquejant.


Fotografia de les salines de Fuencaliente

La sal marina és assecada de manera natural, al sol, no té cap procés, i conté quantitats microscòpiques de vida marina. I, per descomptat, iode natural procedent de l'evaporació del aigua del mar.
La flor de sal és una sal molt pura, es recull de la capa superior dels recipients on s'obté la sal a les salines, abans que caigui al fons. Conté més iode que la normal. Està considerada la reina de les sals i, atesa la seva relativa escassetat, és la més cara.
La sal marina pot ser de millor o pitjor qualitat depenet del mar on sigui recollida. Per exemple, la sal de l'Atlàntic té més magnesi i flora marina que la del Mediterrani.

Mina de sal rosa de l'Himàlaia

La sal rosa del Himàlaia rep aquest nom perque les seves mines es troben a 300 km d'aquestes muntanyes "Mines de sal de Khewra" al Paquistán. Es presenta en forma de cristalls rosats, per moldre al moment de ser servida.
El Ministeri de salut d'Alemanya hi ha trobat fins a 10 oligoelements diferents, amb un contingut del 98% de clorur sòdic, per tant una sal no refinada.
Es fa servir per rituals, llums de sal i algunes aplicacions medicinals, però no és diferent de qualsevol altra sal.


Vist la informació trobada a la Wikipedia i a http://mejorconsalud.com/es-buena-la-sal-marina/.
la sal marina és la millor.


Amics, ull amb la sal i a disfrutar de la vida.


3 comentaris:

  1. Jo penso que totes les coses encara que siguin una mica perjudicials, segur que fetes amb mesura, deixen de ser-ho.
    Però per si algú no ho té clar o no en pot menjar gens, sempre hi ha susbstituds de la sal per donar sabor als menjars, sobretot herbes aromàtiques!
    Bon vespre, M. Carmen.

    ResponElimina
  2. Hi ha una dita que al referir-se a certes persones dignes d'admirar pels seus valors superiors diu que
    "son la Sal de la Terra" Això deu voler dir que el gust de la sal sempre s'ha valorat molt!

    A mes de gustosa la sal rosa de l'Himàlaia segurament que els seus cristalls deuen ser molt bonics.

    Com de costum es molt interessant tot el que ens expliques M. Carme

    Gracies.
    Una abraçada

    Marta

    ResponElimina
  3. Recuerdo que Jesús le dijo a sus discípulos: "Vosotros sois la sal del mundo" no habrá de ser tan mala entonces

    Luz&Alegría

    Isaac

    ResponElimina