tardor

tardor

dimarts, 24 de gener de 2017

MÉS OLIS I

Pensava que amb aquesta entrada s'acabarien els olis, però no, en tenim encara per una altra. És una mica avorrit, però per mi és interessant, doncs desconeixia l'existencia de tants olis.

OLI DE LLAVORS DE RAIM

oli de llavors de raïm és un oli vegetal que s’extreu de les llavors del raïm que és un abundant subproducte de la vinificació. Els seus àcids grassos principals són: linoleic, oleic, palmític, esteàric, linolènic i palmitoleic. L'energia que proporciona és similar a la dels altres olis: uns 3.700 kilojoules per 100 grams

 És adequat per fregir, ja que la temperatura on comença a fumejar és alta 216 °C. Es conserva bé després d’haver-se refinat convenientment. Com que té un gust net i suau es fa servir també en amanides i en la preparació de certes margarines. En cosmètica aquest tipus d’oli és un ingredient preferit pel control de la humitat de la pell i també es fa servir en aromateràpia.

Contenen diversos antioxidants. Però amb el procés d’extracció en fred no n’hi ha gaire quantitati n’hi ha més en el vi negre.Un estudi de l’any 1993 informa que l’oli de llavors de raïm incrementa el colesterol “bo” ((HDL-C) i redueix el “dolent” (LDL).

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

OLI DE GERMEN DE BLAT

L’oli de germen de blat (en anglès:Wheat germ oil) s’extreu del germen de la llavor o cariòpside del blat la qual representa, en pes, només el 2½% de la llavor. el germen del blat és particularment alt en octacosanol, un alcohol que es troba en nombroses ceres de vegetals.L’oOctacosanol ha estat estudiat per millorar l’exercici físici el seu efecte en baixar el colesterol. L’oli de germen de blat també és alt en vitamina E fins al punt que n’és l’aliment natural amb més contingut.Per a la cunina aquest oli resulta molt car i fàcilment s’enrancia.L’oli de germen de blat conté els següents àcids grassos: Linoleic (omega 6) Palmitic, oleic, a-Linilènic(omega 3).

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

OLI DE NOUS

L’oli de nous (en anglès:Walnut oil') és un oli extret de les nous del noguer comú (espècie Juglans_regia).
És un oli comestible però força car, té un lleu color i una olor i gust delicat. Generalment no es fa servir per fregir perquè perd part de les seves propietats distintives i més aviat es fa servir en plats freds i salse per amanides. Té propietats antioxidants. La majoria d’aquest oli es produeix a França,però també se’n fa a Austràlia, Nova Zelanda i Califòrnia.
L’oli de nous de noguer és una bona font dels àcids grassos essencials Omega-3.

 $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 OLI D'AMETLLES

L'oli d’ametlla o oli d'ametla s’extreu de les ametlles, tant si són dolces com amargants, dels fruits de l’ametller (Prunus amygdalus).
El contingut d’oli de les ametlles seques és d’entre el 50-65% arribant en alguns casos d’ametlles amargants a només el 20%.És un oli que es fa servir en preparació d’alguns aliments (només en el cas d’oli d’ametlla dolça), en farmàcia, (és emol·lient) i com a cosmètic especialment per a massatges. Té un color clar tirant a groc, una dolçor molt lleugera i gust de fruits secs.
Es fa servir des de temps molt antics, per exemple és citat diverses vegades en la Bíblia.
L'oli d’ametlles dolces es fa servir molt en aromateràpia, i en la cura dels cabells. Aquest oli s'absorbeix fàcilment per la pell. Combat la picor i la inflamació i alleuja quasi instantàniament el dolor muscular.
Obtenció
L’oli d’ametlles dolces també es pot obtenir d’ametlles amargants per refinació. Les ametlles són assecades i premsades a baixa temperatura (30 °C) com a subproducte de l’extracció s’obté un turtó amb un 39-47% de proteïna i encara un 10-18% d’oli que es fa servir per a pinso animal (només en cas de l’obtingut d’ametlles dolces) o per altres productes cosmètics.
Composició
 Els olis d’ametlla dolça no contenen amigdalina, el d’ametlles amargant sí. Té alts nivells d’àcids grassos mono i poliinsaturats i vitamines com A, B1, B2, B6, D i E. La composició dels principals àcids grassos és: àcid oleic 66,4%,àcid linoleic 23,5% àcid palmític 7,5%, àcid esteàric 1,8%, (García Olmedo)

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

OLI DE CAMELIA       
                                         
  El aceite de Camelia se obtiene mediante prensado en frío de semillas de Camellia.
(C. oleifera, C. sasanqua y C. japonica principalmente). Aunque también se le conoce como aceite de semillas de té, las semillas de C. sinensis no se utilizan para su elaboración

Uso cosméticoEl aceite de camelia tiene una tradición milenaria en Asia. Conocido como el secreto de belleza de las Geishas. Se utiliza para el tratamiento de piel, pelo y uñas. Se caracteriza por su rápida absorción y su agradable olor. Es hidratante y cicatrizante.

Su uso en China se remonta a la Dinastía Sui en torno al año 600 a.C. El aceite de camelia es el principal aceite de cocina en algunas de las provincias del sur de China, como Hunan, Jiangxi, y Zhejiang, aproximadamente una séptima parte de la población del país. El aceite de camelia se parece al aceite de oliva y al aceite de semilla de uva por sus excelentes cualidades de almacenamiento y el bajo contenido de grasas saturadas. El ácido oleico monoinsaturado puede proporcionar hasta un 88 por ciento de los ácidos grasos. Es alto en vitamina E y otros antioxidantes y no contiene grasas trans.
Se utiliza en aderezos para ensaladas, salsas, adobos, para saltear, freír y en la producción de margarina.

Se utiliza como protección contra la oxidación para una variedad de herramientas de mano para trabajar la madera.También se utiliza para la fabricación lubricantes

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

                                                       OLI DE BLAT DE MORO

Oli de blat de moro, oli de dacsa, oli de panís, o oli de moresc és un oli extret del germen del blat de moro. Es fa servir per cuinar, amb un punt de fumejat alt convenient per a fregir. És un punt de partida per certes margarines. El 2,8% dels grans de blat de moro és oli.
Es fa servir molt com a biocombustible, sabó, ungüents, pintures i antioxidants, tintes, tèxtils, nitroglicerina i insecticides. De vegades es fa servir com a càrrega en preparacions farmacèutiques.
Aquest oli es va produir per primera vegada el 1898.

Gairebé tot l'oli de blat de moro es fa per pressió i després utilitzant un dissolvent com l'hexà o isohexà.Després es refina desgomant-lo i desfosfatant-lo cosa que també el decolora, finalment es winteritza (acció del fred) cosa que fa treure-li les ceres. També se'l desodoritza per destil·lació.
L'oli refinat de blat de moro té un 99% de triacilglicerols, amb un 5% d'àcids grassos poliinsaturats, 30% d'àcids grassos monoinsaturats, i 15% d'àcids grassos saturats.[2]

Efectes negatius per la salut

Alguns estudis mèdics suggereixen que nivells excessius d'àcids grassos omega-6 en relació amb els omega-3 poden incrementar la possibilitat de malalties com la depressió.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Encara en falten uns quans, algún d'nteressant pels efectes negatius i molt utilitzat
                      

10 comentaris:

  1. Caram, tampoc sabia que hi hagués tot aquest ventall d'olis...Però segueixo quedant-me amb el d'oliva!!!
    bon vespre.

    ResponElimina
  2. No conocia el aceite de camelia
    Cariños

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo tengo un montón de recien descubiertos
      Saludos Abuela Ciber

      Elimina
  3. Hola amiga ...yo te dejé un comentario en el otro blog y me lo han devuelto ...gracias por tu cariño siempre y comentario cariñoso ...un placer venir y ver si puedo dejarte un abrazo ...

    ResponElimina
  4. Hola, qué lindo, y cuanto se aprende, conocía algunos pocos casi nada, me encanto este blog, gracias.
    Abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bienvenida María del Rosario, un placer que te guste el blog.
      Abrazos

      Elimina
  5. Muy interesante información.
    Muchas gracias.
    Un beso

    ResponElimina