dissabte, 26 de novembre del 2016

MÉS OLIS


Hi ha tans olis que segur que m'en oblidaré algún. Aquest no son tan coneguts i son utilitzats per coses mes concretes i quasi mai en la cuina.



               Oli de sèsam:     L'oli de sèsam és un oli vegetal comestible que deriva de les llavors de la planta de sèsam. Encara que al sud de l'Índia s'utilitza com a oli per cuinar és més freqüent el seu ús com aromatitzant en la cuina xinesa i coreana, i en menor mesura en la cuina del sud-est asiàtic.
     El seu valor nutricional per 100 grams és: energia 3.699 kilojouls,  greix 100 g (dels quals saturats 14,2 g, monoinsaturats 39,7 g, polinsaturats 41,7 g),  vitamina E 1,4 mg, vitamina K 13,6 ug (Font Usda)

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
 
 Oli d'Argàn: L'oli d'argània és un oli produït amb els pinyols de l'arbre argània, endèmic del Marroc, que és molt resistent a la secada. Aquesta és una espècie en perill i està protegida per la UNESCO. Aquest arbre creix silvestre en sòls semiàrids..
 Els berbers recollien les llavors d'argània de dins dels excrements de les cabres, que se'n menjaven els fruits. Actualment ja no es cull així, sinó directament dels arbres. L'oli s'obté per premsat (el rendiment d'oli és del 43% dels pinyols) i també amb solvents en cas d'ús industrial..

És ric en tocoferol (vitamina E).
Es fa servir en el pa, cuscús, amanides, etc. Hi ha cooperatives només de dones berbers que en produeixen. És molt útil per la nutrició de la pell per les seves propietats hidratants, regenerants i anti-edat. És de color mel. Ric en Omega-6,Omega-9 i en Vitamina E.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 Oli de cànem:
L'oli de llavors de cànem ( en anglès:Hempseed oil) s'obté pel premsat en fred de les llavors del cànem de les varietats de Cannabis sativa sense quantitats significatives de la droga psicoactiva THC.
Dels brots i les fulles de la planta de cànnabis se'n fan, per extracció amb solvents, els productes que en anglès es coneixen com Hash oil i Honey oil que tenen alta proporció de THC i no s'han de confondre amb l'oli de les llavors de cànem.
L'oli de cànem sense refinar és de color fosc a verd clar amb un agradable gust de nous. Té una temperatura on comença a fumejar relativament baixa i per això no és adequat per fregir.
L'oli refinat de cànem és clar i incolor amb poc gust i havent perdut les vitamines i antioxidant. En estat refinat aquest oli es fa servir principalment en productes per la cura del cos. en aplicacions industrials l'oli de cànem es fa servir en lubricants, pintures, tintes, combustibles i plàstics. L'oli de cànem és molt nutritiu amb una relació força elevada entre omega-6 i omega-3.També s'estudia el seu ús com biocombustible. Hi ha un gran nombre d’organitzacions interessades en la seva promoció.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


Oli de llavors de carbassó
L'oli de carbassó (en anglès: Pumpkin seed oil, en alemany: Kernöl o Kürbiskernöl en eslovè: bučno olje) és un oli comestible que s'obté de les llavors del carbassó d'una varietat concreta i quan està completament madur (Cucurbita pepo) A la Unió Europea aquest oli està protegit per una denominació d'origen.
Actualment aquest oli és un important producte d'exportació a les regions austríaques i eslovenes d'Estíria. Es fa premsant les llavors torrades de la varietat de carbassó Cucurbita pepo var. styriaca, també coneguda com var. oleifera. La primera menció escrita d'aquest oli és del 1697.
És un oli viscós de color verd fosc a clar, presenta dicromatisme.
Té gust intens a nous i és ric en àcids grassos poliinsaturats. Se'n fan salses per amanides junt amb mel i oli d'oliva i altres.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


 Oli d'arròs:
L’oli de segó d’arròs (en anglès:Rice bran oil) és un oli que s’obté del germen i la closca interna de l’arròs És notable pel fet de tenir una temperatura on comença a fumejar relativament alta (254 °C) i pel seu gust suau que el fa adequat peles mètodes de fregir a alta temperatura.És popular per cuinar a diversos llocs d’Àsia incloent la gastronomia japonesa i la Xina.
  L’oli de segó d’arròs conté un 47% dels seus greixos monoinsaturats, 33% poliinsaturats, i 20% saturats.
Consumit a temperatura ambient aquest oli és ric en  vitamina E, γ-orizanol , antioxidant, i fitosterols, amb efectes benficiosos per la salut.

 $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


Oli d'alvocat o Palta:

L'oli d'alvocat és un oli comestible obtigut dels fruits de l'alvocat, Persea americana, té una saludable relació de greixos insaturats i saturats .Es fa servir com ingredient en plats culinaris i com oli de cuinar. També en cosmètics amb propietats regenadores i humificants.
Una companyia de Nova Zelanda, anomenada Olivado, el va començar a produir el 1999. Té un punt de fumeig molt alt 255 °C i funciona bé com a portador d'altres gustos. És alt en greix monoinsaturat i vitamina E.
Com l'oli d'oliva no és un oli derivat de llavors sinó de fruits, s'obté de la polpa que envolta la llavor de l'alvocat.

Com que encara en queden uns quans, farem una altra entrada, jo desconeixia que hi hagués oli de tantes coses i que siguessin comestibles. pensaba que es feien servir per cosmètica. Anava errada


4 comentaris:

  1. Una gran diverssitat per escollir en el moment més adecuat segons el cas.

    Gràcies.
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Se suele decir que en la variación va el gusto.
    Y cierto es que, con tantos aceites donde escoger, no sabría cual de ellos elegir.
    Será cuestión de probar.
    Cariños y buena semana.
    Kasioles

    ResponElimina
  3. Es extraordinari que se'n tregui olis de tantes varietats!...

    La veritat es que quant profunditzes en aquest tema o en qualsevol altre, ten adones que en el món existeix molt més del que estem acostumats a veure o utilitzar i que en el fons de cada cosa viscuda o observada sempre hi trobarem alguna cosa mes que fins aquell moment desconeixíem.

    Moltes gracies M.Carme
    Una abraçada
    Marta

    ResponElimina